8 leggyakoribb téma

Szeret teázni? – Ajánljuk figyelmébe a zöld teát!

A víz után a tea a legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. Az örökzöld teacserje  (‘Carnellia sinensis’) Hátsó-Indiából származik, feltehetőleg a Kr. e. 3. évezredben került át Kínába, majd kb. a Kr. u. IX. században Japánba, és csak a XVI. század környékén Európába.

A tea feldolgozásához a levélrügyeket (a ‘pekoe-kat’) -, a fiatal leveleket és a fiatal hajtásokat szedik le és megszárítják.
A zöld teát nem fermentálják, azaz nem alkalmazzák az erjesztés eljárását. Az oxidáló enzimek inaktiválása gőzöléssel történik, így a tea a napon való szárítás után is megőrzi zöld színét (klorofill és karotinoidok) és értékes tápanyagait.

Felhasználhatóságát és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait tudományos kísérletek, és évezredes tapasztalatok igazolják!

– A tea élénkítő hatása, hasonlóan a kávéhoz, elsősorban a koffeinnek köszönhető (1-2%-ban tartalmaz koffeint), de van benn ‘teofillin’ és a ‘teobromin’ is, mely két vegyület szintén  élénkíti a testet és az elmét. Mivel a teánál a koffeinfelszívódás a koffeinnek cserzőanyaghoz való kötődése miatt elhúzódó, ezért a hatása általában tovább is tart, mint a kávéé.

– A zöld tea fiatalító hatása évezredek óta ismert. Ez az ázsiaiak egészségének egyik titka. Időközben a zöld tea már a nyugati kultúrában is népszerű itallá vált.

Speciális gyökfogóhatását a legkedvezőbben étkezéshez fagyasztva fejti ki. A szabad gyökök megkötése a zöld teában található, a polifenolok közé tartozó ‘katechinek’ révén valósul meg.  Antioxidáns hatása hússzarosa az igen értékes E-vitaminénak, és e tekintetben csaknem olyan hatékony, mint a vörösbor.

– A tea semlegesíti a sóval pácolt húsokból eredő, sejtromboló ‘nitrózamint’, továbbá a húsok főzésekor keletkező aminokat. Mindezek következtében a húsfogyasztással járó kockázatok jelentős mértékben csökkenthetők zöld tea fogyasztásával. Hasonló hatást érhetünk el, ha naponta 2 milligramm zöldtea-kivonatot fogyasztunk.

– Francia kutatók igazolták, hogy az egészséges életvezetési szabályok (táplálkozás, mozgás) betartása mellett, napi 5 csésze zöld teát fogyasztva havi 1-2 kg súlyvesztés garantált! A kutatók felhívták diétázók figyelmét a zöld tea fogyasztására.

Vizelethajtó, méregtelenítő hatásai szintén elfogadottak.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0
  1. Szabó Zsuzsa szerint:

    Elsősorban gyümölcsteákat ittam, amíg meg nem ismertem a zöld teát. Ha jól van elkészítve finomabb és hatásosabb, mint bármilyen gyógytea. Ajánlom azoknak a nőknek akiknek nehezen megy a fogyás.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]