8 leggyakoribb téma

Miért válhatott a teázás roppant népszerűvé?

A tea, vagy ahogy kedvelői nevezik, a Kaméliák Királynője, világunk egyik olyan jellegzetes kincse, amelyet az emberiség természetes környezetében, számos más értékes anyaghoz hasonlóan (méz, kinin, indigó stb.), már évezredek óta ismer.

A tea különleges karrierje, rendkívüli elterjedése és a hozzá fűződő kultusz kialakulása talán annak tulajdozold-tea-zoldtea-05nítható, hogy a világ olyan, viszonylag nagy népsűrűségű tájain találtak rá, ahol az életmód, a vallások és a lelki-alkati tényezők ezt nagy mértékben elősegítették.

A tea értékes hatóanyagai

Kétségtelen, hogy a teacserje eddig ismert és ismeretlen hatóanyagai elsősorban ősi, tapasztalati megfigyelések alapján váltak a természetes gyógymódok eszközeivé, míg a kultikus élvezeti szokások csak az utóbbi évszázadokban alakultak ki, igazolva, hogy a teázás nemcsak hasznos, de kellemes is. A tea hasznára vonatkozó lexikális adatokon túlmenően, az évszázadok alatt kialakult szubjektív érzések úgy foglalhatók össze, hogy a teázás élvezet, és a világ jelentős részén mélyebb értelmű szertartás.

A tea frissítő, élénkítő hatására utal az, hogy a buddhista, taoista, konfuciánus kolostorok szerzetesei ősidők óta teával tartották fenn ébrenlétüket a hosszú meditációk alatt.

Valószínű, hogy a tea egyéb jótékony hatását is tapasztalták, hiszen különböző ételek elkészítésénél, táplálékkiegészítőként is alkalmazták. Ma már tudjuk, hogy számos életfontosságú só és nyomelem mellett a teák vitamin- és fehérjetartalma viszonylag magas, tehát végső soron tápanyagokban gazdag élelmiszernek is tekinthetők.

A tea enyhe, de tartós élénkítő batása évezredek óta közismert, s az is, hogy természetes hatóanyagait a leginkább megőrzi. A szellemi foglalkozású, vagy aktuálisan tartósabb és intenzív szellemi-fizikai munkára fogott egyéneknél a teázás egyenletesebb és – a kávéval ellentétben – utóhatás nélküli frissességet biztosít. A tea ősidők óta egészséges folyadékpótló a fertőzött, járványokat terjesztő ivóvizek helyett.

A nyugati életforma hektikus elvárásaira, a felfokozott teljesítőképességre és alkalmazkodásra kitalált különböző erélyes ajzószerekkel (kávé) ellentétben, a keleti ember számára a tea a szellemi feltöltődés és a meditációban megvalósuló felfrissülés eszköze. Kakuzo szerint: „Nincs meg ebben az ízben sem a bor arroganciája, sem a kávé kemény tudatossága, sem pedig a kakaó negédes ártatlansága.”

Valójában a teázást is elérte minden nagy dolgok végzete, a dekadencia, amely a finomat a finomkodás szirupjával keverte, a mesterkélt érzések mellett a teába bevitte az ízesítő-aromásító anyagokat (jázmin, bergamott), az édesítőszereket, tejet, aprósüteményt stb. Szerencsére a teázás túlélte és kinőtte ezt a korszakot, és nem vált tartósan szűk körök rítusává.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]