8 leggyakoribb téma

Zöld tea vagy fekete tea? – Nem mindegy!

A legtöbb európainak és amerikainak ha egy csésze teára támad kedve, nagy valószínűséggel a legközelebbi ABC-ben vagy szupermarketben kapható közismert feketetea-márkák közül fog választani egyet. A teák világának azonban van egy kevésbé ismert, ám annál jóval jótékonyabb hatású tagja, a zöld tea.

Ezek után adódik a kérdés: Tudja miben különbözik a zöld tea a fekete teától?

Bár a zöld- és a feketetea-levelek ugyanarról a teanövényről, a Délkelet-Ázsiában honos fáról, a ‘Camellia sinensis’-ről származnak, a feldolgozásban adódó különbségek igen különböző végtermékhez vezetnek. Természetes állapotukban a tealevelek olyan enzimeket tartalmaznak, amelyektől leszedésük után oxidálódnak. zold-tea-02

A zöld tea készítésekor a leveleket enyhén meg-gőzölik vagy felmelegítik azért, hogy ezt az oxidálódási folyamatot megállítsák. Ez a tartósítás olyan minimális, hogy a zöld tea akár már a levelek leszedésének napján fogyasztható. A fekete teának szánt leveleket ellenben hagyják oxidálódni, majd jóval hosszabb feldolgozáson mennek keresztül, melynek egyik része a fermentálás (erjesztés), melytől a levelek barna, sőt pirosas színt nyernek.

Sajnos ez az eljárás, mely a fekete tea sajátos aromáját és színét okozza, megsemmisíti azt a polifenol nevű (antioxidáns hatású) összetevőt, mely a frissen szedett levelekben még megvan. Márpedig a polifenol a felelős mindazért a jótékony hatásért, melyet a zöld tea az egészségre gyakorol. Így hát élénkebb színe és erősebb aromája ellenére a fekete tea csak halvány árnya a zöld teának, már ami az egészséges hatóanyagokat illeti.

A zöld tea minimális feldolgozáson megy keresztül, így megőrzi eredeti polifenol-tartalmát. Az összes teaféle közül a zöld teának a legmagasabb a polifenolszintje!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]