8 leggyakoribb téma

Melyek a legfontosabb tények a teáról?

A teaital fogyasztásának eredete a történelem homályába vész. Egy ősi legenda szerint felfedezője egy kínai uralkodó volt. Vándorlása során egyszer egy fa alatt üttette fel a sátrát. Éjszaka hatalmas vihar támadt és a fa leveleit az uralkodó poharába vitte a szél. Reggel a szolgák vizet melegítettek a pohárban, látták, hogy valami van benne és ki akarták önteni, de az uralkodó nem engedte, inkább megkóstolta az italt. Majd mindnyájan megízlelték és élvezetesnek találták, így ismerkedtek meg az emberek a teával.zold-tea-zoldtea-11

A teaivás elterjedése a buddhizmushoz kötődik, mivel a szerzetesek éjjeli imádkozásaik alatt áloműzőnek itták. Kínából is buddhista szerzetesek vitték Japánba a teaivás szokását, de magát a növényt is, amelyet ott is termeszteni kezdtek. A tea Ázsiában gyorsan népszerűvé vált.

A Kínát körülvevő területek lakói is megszerették az új italt, sőt Indiában, Ceylonban és Indonéziában is megkezdték a teaültetvények telepítését.  Afrikába arab kereskedők által jutott el a tea. Európában valószínűleg 1285-ben Marco Polo elbeszéléseiből értesültek erről az italról, és az első portugál kereskedőhajók 1517-ben érkeztek Kínába. A teát a hollandok importálták először 1506-ban, majd 1645-ben Angliába is eljutott. Hamarosan közkedvelt itallá vált az amerikai telepesek között is.

A teacserje

A tea (Camellia sinensis) Kína déli részén és Indiában őshonos örökzöld növény. A fajon belül két változat ismert. A fekete tea gyártásához az assamicát, a zöld tea gyártásához főként a sinensist használják. A két változat csupán leveleinek méretében különbözik egymástól. A sinensisnek 5-12 cm bosszú levelei vannak, míg az assamicanak a levelei nagyobbak. A vadtea több méter (8-10 m) magasra is megnő, csúcsos koronájú és egyes vidékeken hatalmas méretű fává terebélyesedik.

A telepített teakertekben azonban csak 100-150 cm magas, szétterülő, gömbölyű koronájú cserjék találhatók, mivel a termesztők a könnyebb teaszüretelés, a több friss hajtás érdekében évente metszik azokat. A legszebb tealigetek trópusi, szubtrópusi vidékeken, napos hegyoldalakon, 1000-2000 m magasan terülnek el. A legtöbb teaültetvény Kína, Japán, India, Sri Lanka területein található, de több mint 30 országban termesztenek teát.

A tea levelei sötétzöld színűek, bőrszerűek és kemények. A cserje legtetején vannak a legfiatalabb levelek, amelyeknek alsó oldala ezüstös színű, tapintása selymes. A kínaiak ezeket peccónak, azaz fehér hajnak nevezik.

A teavirág a levelek hónaljában nő, a legtöbb esetben magánosan, de némely fajtánál 2-4 darab is található egymás mellett.

Teafeldolgozás

A teacserje levelét (5-15 naponként) a növény 3-50 éves koráig szedik, általában tavasztól nyár végéig, és már szüretelés közben osztályozzák. A sorban elöl haladó szedő a cserje csúcsán lévő legjobb zsenge leveleket szüreteli.

A leszedett leveleket gondosan kezelik és még gondosabban szállítják, mert ha megtörik, vagy idő előtt fermentálódik, értéktelenné válik. Ezért a feldolgozóüzemeket közvetlenül az ültetvények mellé telepítik.

A feldolgozás szempontjából a teákat három fő csoportba oszthatjuk.

  • Zöld tea (Green tea): erjesztés nélkül készül.
  • Oolong tea: rövid ideig tartó erjesztéssel és gőzöléssel készül.
  • Fekete tea (Black tea): erjesztéssel készül.
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]