8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes a tea dicsőítéséről és tiltásáról

A tea, a teázás harmóniát teremt, amelyhez a megfelelő körülmények (nyugalom, halk zene, hallgatni is tudó társaság, teakészlet!) biztosításával, a saját lelkiállapotunk ráhangolásával mi magunk is hozzájárulunk.zold-tea-zoldtea-08

Ilyen módon a teázás megnyugvást, szellemi felüdülést biztosít, testi-lelki békére hangol. A teázás, a sörözéssel, borozgatással ellentétben, nem vezet botrányos jelenetekhez, gyilkos indulatokhoz. A tea demokratikus érzéseket vált ki. Az isteni császár és népe a legszélesebb társadalmi méretekben itta és élvezte (napjában többször is) az italt.7

A tea élvezetének története

Somu kínai császár 739-ben száz szerzetest vendégelt meg teával a palotájában. A demokrácia szele a japán császárokat is megérintette, akik esetenként tízezer meghívottnak adtak látványos teapartit palotájuk megszentelt kertjében. Az 1773. évi bostoni tearakomány demonstratív tengerbe veszejtése (Boston Tea Party) pedig egyenesen a polgári demokrácia szimbólumaként az Egyesült Államok függetlenségének kezdetét jelentette.

A tea romantikusan mozgalmas korszakokat is megélt. Angliában a 16-17. században, a kor divatjától és gazdasági tényezőitől függően, a teát hol imádták és össznépi méretekben fogyasztották, hol törvényileg tiltották. A tilalmas dolgok népszerűségéből adódóan és az ésszerűtlenül magas vámok miatt, a tea csempészése jól jövedelmező üzletté vált.

Az 1600-as évek végén Anglia partjain éjjelente ádáz és véres csaták dúltak a csempészek és a törvény emberei között. Hovatovább sikk lett a tiltott tea birtoklása, és nem volt igazi angol család, amely a kémény rejtekében ne őrzött volna némi csempészárut. A történelem fintora, hogy mindez két évszázaddal később az Újvilágban a szesztilalom idején megismétlődött.

A jó tradícióknak megfelelően, a mai angol háziassszony is kellő megfontoltsággal és műgonddal választja ki a család mindennapi (kora reggeli, délelőtti, déli, délutáni, esti, stb.) teáját. A szigetország életformája a teaidőt (teatime, délelőtt-délután) társadalmi méretű (de szigorúan korlátok között tartott) lazításként kezeli.

A tea megítélése Ázsiában mindenkor egyértelmű volt, míg az európai történelem során számosan dicsőítették vagy átkozták azt. Az ellenzők körét és érveit ma már nem érdemes latolgatni, mert kicsinyesek, bigottak és szakszerűtlenek voltak. Ugyanakkor a teát a kor szellemi arisztokráciájának olyan nagy alakjai szerették és népszerűsítették, mint Milton, Dickens, Thackerey, Charles Lamb, Linné, Gladstone, Florence Nigbtingale, Cbesterton, Lewis Carroll, Shelley, T. S. Eliot és még sokan mások.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]