8 leggyakoribb téma

A tea, mint nemzetek jelképe

A kínai, japán, angol, holland és orosz tea fogalommá vált. A világ az elmúlt évszázadok során szépen-lassan, de teázni kezdett.

A nevezetes Dr. Samuel Johnson, a tea egyik elkötelezett híve úgy jellemezte önmagát, mint „egy megrögzött és szégyentelen teaivót, aki húsz éven át csak e bűvöletes növény főzetével öblítette le táplálékait, aki teával tette élvezetessé estéit, akinek teáskannája alig tudott lehűlni, aki teával vigasztalta magát éjféltájt, és teával köszöntötte reggeleit.” A teát kedvelők és ellenzők vitája az idők folyamán végleg eldőlt: Ma már a világ túlnyomó része rendszeresen fogyasztja, egy lelkesebb tábor pedig különösen élvezi a teát.

Az emberiség kulináris szertartásai között a teázásnak láthatóan kitüntetett helye és szerepe van

A jó tea egy élvezetes növényi kivonat (extraktum), amelynek előfeltétele a mesterség szabályai szerint gondosan termesztett, szakszerűen feldolgozott, előkezelt tealevél.

A teázás vonzerejét alapvetően a természetes vagy aromásított (ízesített), zöld, részben vagy teljesen fermentált (fekete) teák örvendetesen nagy választéka, a sokféle származású és minőségű, különös műgonddal és mesterségbeli jártassággal kezelt, és nem utolsósorban szépen és szakszerűen csomagolt termék hozzáférhetősége határozza meg.

Az ősi Kínában császári monopóliumként termesztett és szigorúan őrzött, karavánokban szállított (lásd: teaút) és az arany értékében mért exporttermékből kalandos körülmények között, a terjesztés és fajtanemesítés eredményeként “az emberiség közkincse” lett.

Teaiskolák

Az eltelt évszázadok során a teaital elkészítésének három nagy korszaka, a főzött (tömb), a habart (por) és az áztatott (levél) módszerek különböztethetők meg, amelyek kultúrtörténetileg a Tang-kori klasszikus, a Szung-kori romantikus és a naturalista Ming-kori teaiskolák irányzatainak tekinthetők.

A Tang-dinasztia alatt igen egyszerű (inkább tartalmas levesre emlékeztető), a Szung-dinasztia idején az egekbe szárnyaló, vallási filozófiává és magatartásformává váló, majd a mongol betörést és pusztítást követően a Ming-korszakban megújuló teakultusz végeredményben a máig is alkalmazott, ún. áztatott (levél) módszer elterjedéséhez vezetett. Ez lényegében a tealevelek gőzölését és forró vizes kivonatának elkészítését jelenti.

A gyakorta használt „főzet” kifejezés hibás, mert a tealeveleket főzni, forralni nem szabad, az illat, aroma és élettani hatású anyagok kivonása enyhe körülmények, idő- (3-5 perc) és hőmérséklet-határok (80-95 °C) között optimális.

A kanonikus szabályok szerint a tealevelek forralásakor, hosszabb áztatásakor az élvezeti értéket csökkentő, esetleg káros anyagok (csersav) szabadulhatnak fel, amelyek ronthatják az ital minőségét. Ezzel együtt bizonyos teafajtáknál az előkezelés módjától (fermentálás, szárítás, füstölés, aromásítás) függően a tealevelek ismételt felöntése és kilúgozása is elvégezhető, és – a logikával némileg ellentétben – a második, harmadik áztatás esetleg élvezetesebb italt eredményez.

  • A jó tea egyik előfeltétele a megfelelő minőségű víz! Az ún. kemény vizekből általában nem készíthető igazán jó tea. A minden részletre kiterjedő Tang-kori leírások a hegyi forrás, illetőleg patak (folyó) vizeket ajánlották!
  • Néhány szénsavmentes ásványvízből is kiváló tea készíthető!
  • Az ősök a víz forralásában is fokozatokat különböztettek meg, hangsúlyozva, hogy a tealeveleket a víz teljes forrása előtt kell az edénybe szórni!
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]